Знаете ли, че...?

Знаете ли, че Непал е единствената държава, чийто флаг не е правоъгълен?

Дизайнът му е на повече от 2000 години

05.02.2017г. / 06 49ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

По-голямата част от Хималаите се намира на територията на Непал. Планинската верига е разположена в пет страни – Непал, Бутан, Индия, Китай и Пакистан. В планинската северна част на Непал са и осем от десетте най-високи върхове в света, включително и най-високата точка на Земята, връх Еверест.

Знаете ли, че Непал никога не е била под чужда инвазия и не е била колонизирана? Тя е най-старата държава в Южна Азия.

Непал или по-точно Лумбини е родното място на Сидхарта Гаутама (Буда). Лумбини е свещено място за будистите.

В Непал има над 80 етнически групи и се говорят 123 езика. Въпреки това, там не се случват религиозни или етнически бунтове.

Знаете ли, че Непал е единствената държава, чиито флаг не е в правоъгълна форма? Той изобразява по-скоро две триъгълни форми, подредени една върху друга. В горния триъгълник е изобразена Луна, а в долния слънце. Дизайнът на флага е на повече от 2000 години.

Жителите на Непал не се поздравяват чрез ръкостискане. Събират длани пред челото си, навеждат се и казват „Namaste“, което буквално означава „Поздравявам Бога в теб“.

Непал е едно от малкото места на Земята, където можете да видите както бенгалския тигър, така и еднорог носорог.

Националното животно на Непал е кравата. Там законът забранява клането на това свещено животно и много често по улиците могат да бъдат видени разхождащи се крави.

Непал има най-гъстата концентрация на световното културно наследство. В столицата Катманду има седем културни обекта в радиус от 15 км, които са признати от ЮНЕСКО.

Непал е единствената страна, в която надморската височина варира от 70 до 8848 метра.

Страната се гордее и с най-екстремните места на Земята, като най-високото езеро (Tilicho 4800 метра), най-дълбоките клисури (1200 м), най-високата долина на земята (долината Арун).

Знаете ли, че в Непал има повече от 360 вида орхидеи, което представлява над 2% от орхидеите в света?

Свързани статии

Непал е дом на 5980 вида цъфтящи растения и има най-голямата концентрация на бенгалски тигър в света след Индия и Бангладеш.

Някои от най-големите диви пчели са открити в Непал.

Също в тази красива държава има близо 870 вида птици, които може би са повече, отколкото на целия континент Европа и Северна Африка, взети заедно.

Снимка: bored panda

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
1 ( преди 7 години )
Че квадратът е правоъгълник с равни страни , е вярно от математическа гледна точка, но в международните отношения действат други правила, Швейцария е получила специално позволение за своя вид национален флаг с аргумента, че е обратно като цветово решение на флага на Червения кръст ( организация, създадена от швейцарец).От редакцията:Благодарим за коментара отново. Наистина в екипа ни няма специалисти по международни отношения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 7 години )
Е, хайде пак самодейност! Флагът на Швейцария също не е правоъгълен, а е квадратен.От редакцията:Благодарим за коментара. Квадратът е правоъгълник с равни страни, това се учи и в училище. :-) Сериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати