Кралство Непал (Горка)

Кралство Непал е основано през 1768 г. от цар Притхи Нараян Шах, който е родом от царството на Горка. Кралството продължило 240 години преди премахването на непалската монархия през 2008 г. По време на монархичния период Непал бил управляван от династия Шах, която управлявала с различна степен на власт. Кралство Непал разглежда индуизма като държавна религия, докато царството не бъде премахнато. В момента страната е светска държава, като всички религии се третират като равни.

5. Непал Преди и след обединението

Историята на Непал започва с пристигането на Kiratis в долината на Катманду през 7 и 8 век. Киратите управлявали долината в продължение на 1225 години с 28 царе, които били начело на кралството през този период. Непал се превръща в политически регион, обединен от царе или владетели на различни царства. Един от царете, който е играл решаваща роля в обединението на Непал, е Притхви Нараян Шах, който се е изкачил на трона на царството на Горка през 1743 година. и Макаванпур чрез договори и военни завоевания. Крал Притхи Нараян Шах нарекъл своята територия на кралство Горка, но името му било сменено в Кралство Непал през 1930 г. от крал ТрибхуванБир Бикрам Шах.

4. Китайски и британски влияния

Китайците и британците изиграха важна роля в действията и политиките на Кралство Непал през цялото си съществуване. Непал е бил приток на Китайската империя след неуспешната инвазия в Тибет през 1790-те години. Непал стана фактически протекторат на британците след англо-непалската война с британците, контролиращи голяма част от непалските територии. Англичаните повлияли на дейността на династията Рана, която държала далеч краля от дейността на държавата.

3. Външни войни и вътрешен конфликт

През 19-ти век, съперничеството между Непал и Индия доведе до англо-непалската война, която продължи от 1814 г. до 1816 г. Непалците бяха победени в тази война, което доведе до подписването на Договора Сугаули, като царството запази своята независимост, но под фактически протекторат под британците. Вътрешно авторитарният режим на монарха и ограничаването на политическите партии в Непал, заедно с обвинения в незаконно присвояване на средства, доведоха до политическа агитация в страната, особено през 1992 г. Гражданският конфликт между цивилните и полицията доведе до смъртта на двама активисти с няколко ранени., През 1996 г. гражданската война в Непал, която допринесе за премахването на монарха, избухна с активно участие на маоистките партии във войната.

2. Премахване на монархията и създаването на Република Непал

Премахването на властта на краля започна по време на гражданската война от 1996 г., когато маоистката партия започна процес за премахване на парламентарната монархия. Маоистката стратегия, известна като народната война, бе ръководена от д-р Бабурам Бхатарай. През 2001 г. Кралското клане допълнително засили маоисткото въстание, въпреки усилията на краля да поеме пълен контрол над правителството. Нестабилното правителство и трайната обсада от страна на маоистите отслабиха монарха с крал Gyanendra, обявявайки извънредното състояние на кралството и поставяйки няколко арестувани политици на 1 февруари 2005 г. През април 2006 г. царят възстановява парламента. Коалиция от партии впоследствие пое правителството и намали правомощията на краля. На 24 декември 2007 г. бе създадена Непалската учредителна асамблея, която направи път на премахването на монархията с Непал, обявен за Федерална демократична република на 28 май 2008 г.

1. Историческо наследство на бившето кралство

Голяма част от територията на сегашната Република Непал е придобита и оформена като резултат от дейностите и завладяванията на Кралство Непал. Крал Притхи Нараян Шах успява да спаси по-малките царства, които стават все по-слаби поради вътрешните конфликти и битки. Той обединил тези царства в едно по-силно царство, което продължило 240 години. Предишното царство също оцени някои от традициите, които днес продължават да бъдат подпомагани от непалците.