16 Май, 2018 14:30 4 071 4

Шерпите – забравените герои на планината

  • боян петров-
  • шерпи-
  • герои-
  • спасители-
  • планина-
  • алпинизъм-
  • непал

За да преживеят височината, клетките на шерпите са еволюирали

Шерпите – забравените герои на планината - 1
Снимка: Shutterstock

Кои са шерпите, които в продължение на дни издирват българския алпинист Боян Петров? Този етнос от 154 000 души, живеещ в планинския район в Източен Непал, са едни от най-опитните алпинисти и изключителни атлети.

Те имат физиологическа аномалия в клетките, която им позволява да живеят и работят на големи височини, където кислородът е малко, а обикновените хора трудно оцеляват. Шерпите се грижат за безопасността на онези, които приемат за най-голямото предизвикателство в живота си покоряването на върховете.

Представителите на този етнос се изкачват с алпинистите от базовите лагери до върха. Работата на такава височина е опасна и изисква добра подготовка. Но и още нещо - количествата кислород са минимални, съобщи Нова телевизия. За да преживеят височината, клетките на шерпите са еволюирали, като онази част, която провежда кислорода, работи много по-ефикасно.

Елитният шерп-водач изкарва между 4 и 5 хиляди долара за два месеца в сравнение със средната заплата в Непал, която е около 400 долара годишно. Шерпите не са гаранция срещу смъртта, но те са отговорни за най-рискованата част от пътуването - катерят се, за да поставят осигурителните въжета и стълби, дори пристигат първи в лагерите, за да направят топлия чай, с който да посрещнат алпинистите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    38 1 Отговор
    нещо повече!!
    Шерпите са първите покорители на Джомолунгма - истинското име на Еверест, доста преди, ония двамата британци да си присвоят и прекръстят планината!!! Защото това им е средата на обитание на шерпите!
    Всички невереоятни покорители на Хималаите, включая нашите, са го сторили само и само благодорение на Шерпите!!!
    Шерпите се използват като катъри и носят всичко, включая обездвижените алпинисти към върха и обратно!!!
    Това е жестоката истина и реалността на този икстримален алпинизъм. Още 1 мааалка подробност, колкото повече пари - толкова повдече шерпи, кислород, топлина и вероятността за оцеляването!!!!
    Красивите истории и романтизъма на тези подвизи, е прекрасният вътрешен свят на авторите им - алпинистите, а реалността е цинична и жестока, каквато всъщност е - смърт и пари!!!
  • 2 ТАС

    29 0 Отговор
    Интересно ми е защо никога не се говори за тях.

    Реално няма нито един алпинист изкачил връх без тяхна помощ, а и доста често стигат до върха заедно с алпиниста.

    Винаги биват удобно забравени.

    Интересно тези забравени водачи колко върхове са покорили. Някой изобщо записва ли го.

    Адаптации те им за живот на висока надморска височина са доста. Не е само работата на някой клетки. Имат доста особености в капилярите, размера на гръдния кош и белия дроб и др.
    Не съм сигурен дали е здравословно да живеят на ниски височини близки до морската.
  • 3 Sparatok

    21 0 Отговор
    Има шерп който е качвал Еверест 24 пъти.
  • 4 666

    6 0 Отговор
    Те са тези които, оформят сцената на представлението! Но други получават цветята и вземаме труда им за даденост. Но истината, е че без тях никой нищо не може да направи сам! А ТЕ МОГАТ.