Непал ще измери Еверест в опит да разреши спор около височината на най-високия връх в света, особено след като е публикувана информация, че може да е станал по-нисък заради силното земетресение в страната преди две години.

Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на официални представители.

Непал, дом на Еверест и на половината от 14-те най-високи върхове в света, никога не е мерил най-високия връх и досега използва данни на Индия от 1954 г., според които Еверест е 8 848 метра.

Много западни алпинисти използват проучването на Националното географско общество и на бостънския Музей на науката от 1999 г., при което са използвани сателитни технологии за измерването на върха, който е 8 850 метра.

Еверест е на границата между Непал и Китай. През 2005 г. китайски алпинисти и изследователи обявиха, че Еверест е с височина 8 844,43 метра.

Ганеш Прасад Бата от правителството обяви, че следващата година експедиция ще се опита да разреши дебата.

Той поясни пред осведомителната агенция, че в момента разработват методология за измерването на Еверест, която ще бъде обсъдена и с международни експерти, като техните съвети ще бъдат взети под внимание, за да може работата на непалското правителство да покрива международните стандарти и да бъде международно призната.

Бата добави, че им липсва научна апаратура, но ще наемат от експерти и агенции като Международната асоциация по геодезия.

Ако метеорологичните условия в планината са добри, ние ще започнем работа през лятото или есента на 2018 г., каза от своя страна Анил Марасини от правителството.

Непалските власти поясниха, че ще се опитат да установят дали земетресението от 7,8 по Рихтер през април 2015 г. е променило височината на Еверест.