Земетресение от 7 по Рихтер отново разтърси Непал (допълнена)

Базовият лагер под Еверест сериозно пострада при предишния трус. Епицентърът на днешното земетресение също е близо до върха

© Reuters

Базовият лагер под Еверест сериозно пострада при предишния трус. Епицентърът на днешното земетресение също е близо до върха

Силно земетресение разтърси Непал във вторник, съобщиха информационните агенции. Според Би Би Си то е било с магнитуд 7.4 по Рихтер, а според "Ройтерс" - 7.1.


Трусът удари азиатската държава само две седмици след като опустошително земетресение от 7.8 по Рихтер уби над 8000 души.


Днешният трус е регистриран на 68 км западно от град Намче Базар, близо до Еверест.




Според американската служба за геологически изследвания земетресението е било на дълбочина 19 км.


Европейският сеизмологичен средиземноморски център показва, че трусът е бил последван от още един от 6 по Рихтер.


Агенция "Ройтерс" пише, че жителите на столицата Катманду са излезли по улиците. Освен това трусът се е усетил дори в Делхи, Индия, където сградите се люляли в продължение на минута, както и в Дака, Бангладеш.


Според Международната организация по миграцията има срутени сгради и три големи свлачища в град Чаутара, източно от Катманду, открити са и тела под руините, ранените са откарани в болница. Засега се съобщава за поне четирима загинали.


Полицията в Катманду съобщи за поне 300 ранени.


Двама души са загинали и в индийския граничен щат Бихар.


Земетресение от 7 по Рихтер отново разтърси Непал (допълнена)

© usgs.gov


Министерството на външните работи на България съобщи, че към момента все още няма официална информация от непалските власти за разрушения или жертви.


Всички, които имат информация за български граждани, които се намират в района на земетресението, могат да се свържат със Ситуационния център към външно министерство.


Дирекция "Ситуационен център":


+359 2 948 24 04
+359 2 971 38 56
[email protected]


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: