Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2011 09:28 - Прем Прадхан-Апостолът на Непал
Автор: otrudeni Категория: Други   
Прочетен: 3262 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.06.2014 10:01


 


                                  

 
Прем Прадхан

 

1924-1998

 

 

През май 1951 г. Боб Финли се изкачва на върха на една планина в северната част на Индия и виджда пред себе си гледката на Хималаите. Отвъд заснежените върхове лежи хиндуисткото кралство Непал, където няма мисионери и никога не е било разрешено да се говори за Исус!.

 

Той коленичи и се моли: "Господи, дай ми в моя живот да видя хора отвъд тези планини, които да се събират в Твоето име!"

Вероятно точно в този час, ученик на Бакхт Сингх

, проповядва на улицата в Дарджилинг област в северната част на Индия. Неговото слово е :

 И тъй като е определено на човеците веднъж да умрат, а след това настава съд  (Евреи 9:27)

Един войник с непалски потекло, служещ в индийската армия, чува посланието, което е толкова странно за хиндуистките му уши, че  бива обзет от страх.  Той се връща и пита проповедника, какво да направи, за да избегне Съда! Проповедникът го довежда до Христос. Следващото нещо, което му  казва е, че той трябва да  прочете Новия завет поне шест пъти, преди да почне да чете Стария Завет. Войникът не осъзнава какво благословение ще се окаже това за него само след няколко години. След време той споделя с приятели:

 

-Като затворя очи, мога да видя целия непалски Нов Завет страница по страница-толкова много пъти го е чел....

 

 Този войник е Прем Прадхан.

.......................................................................................................................................................

Брат Прем Прадхан е роден през юни 1924 г. в Илам, Източен Непал . Tой  израства като един благочестив хиндуист. Учи в училището към Мисията на Рамакришна в Калкута и го завършва през 1942 г. след като са му преподавали  хиндуистки саду (посветени,свещеници) в продължение на 8 години .

Той служи в британските ВВС през Втората световна война и  бива свален в Близкия изток. Прострелян е в крака, докато  се спуска с парашута си, но успява да се приземи в  безопасност, Прем се разминава на косъм с  ампутация на крака, но винаги ходи с накуцване. След войната той става командир на полк от резерва в индийската армия.

След обръщането си, Прем използва отпуските си, за да придружава други християнски братя, които  проповядват и свидетелстват при пътуванията в родния  Непал. Той си мисли, че може да продължи да прави така, докато се пенсионира, но Бог има друг план.

 По-малко от три години, след като той приема Исус, Бог го призовава, да подаде оставка от поста си в армията и да Му служи изцяло.

На първо време, Прем устоява на призива на Бога: -Не аз, Господи"- възразява той като Мойсей - Аз имам един куц крак.......

 

Не е ли странен Бог - казва той след години -  Той призова инвалид, за да проповядва Евангелието в Хималайските планини?

Но Бог не е удовлетворен от "отпускарското служене". Той иска Прем да служи през цялото време. След като три месеца се съпротивява на Божия призив, Прем подава оставка от армията и започва да работи като апостол в родната си земя.

 

"За да постигне целта си"- казва Прем  "Той ми даде три години без да имам обърнати към Вярата хора - по една година за всеки месец на съпротива"

Пробивът идва, когато той се моли за една жена, която е била парализирана шест години. Тя става от леглото си и започва, да хвали Бога. Много хора, включително местният будистки лама, се обръщат към Христос, като резултат на това свидетелство.

 

Прем кръщава  новоповярвалите открито, пренебрегвайки концепцията за "тайните" вярващи. "Исус е страдал за нас открито! Ние трябва да бъдем готови да страдате за Него."

Вярващите биват арестувани през 1962 г. и получават присъди по една година затвор, за смяна на религията си. На Прем са дадени шест години, за това, че ги е кръщавал, т.е. ги е карал да променят своята религия. Будисткият лама е бил убит.

Затворник за Христос

По това време непалските затвори са подземия на смъртта: липса на вентилация през лятото, без топлина през зимата, без санитарно-хигиенни съоръжения; пълни с насекоми. На затворниците се дава по една чаша ориз на ден, и се очаква те да го готвят за себе си на малки огньове. Без помощ от роднини, много хора умират.

Затворник за Христос, Прем решава да направи "Затворнически библейски институт". И какво да правят, повечето от затворниците с радост слушат. До края на първата година, много от затворниците са приели Господ Исус за Спасител.

Тогава вярващите са били освободени, а охраната решава да довърши Прем-водачът на този странен нов "култ". Те оковават ръцете и краката му и го   поставят в камера, където хвърлят мъртвите тела, докато роднините им дойдат да си ги вземат, Стаята е толкова малка,че Прем не може нито да да се изправи, нито да легне по цялата  си дължина. Тъмничарите прогнозират, че той няма да издържи и една седмица. Но другите затворници пъхат храна под вратата му, за да не умре от глад.   След три месеца, на работа идва нов пазач. Един ден той чува Прем да се моли.

 

-  С кого говориш?  - попита охраната.

 

- С Исус, отговаря Прем.

 

-Аз пазя тук. Как така е там?

 

-Е, той е тук.

 

Пазачът отваря плочата вратата и светва с фенерче наоколо.

 

-Не виждам Исус- казва той.

 

-Няма да го намерите по този начин- казва Прем -Нека ви кажа как можете да го намерите.

 Пазачът приклекнал на пода, и Прем го довежда до Господа. Малко след това,  охраната използва влиянието си, за да освободи Прем  от камерата за мъртви.

Тъмничарите се страхуват от този човек, който е оцелял от изтезанията в камерата, и го изпращат в друг затвор. Там Прем има други хора за Господа.Той бива преместен и същите неща се случват отново. И отново.

След време Прем е освободен от затвора. Той е спечелил за Господа и обучил мъже от 12 племена на Непал. Когато те излизат, отиват  като живи свидетели обратно към своя народ. Мисионерската работа в Непал се е умножила многократно.

Между 1960 г. и 1975 г. Прем прекарва 10 години в общо 14 различни затвора. Но той е твърдо решен, че църквата в Непал никога няма да бъде подземно движение.

Опасни мисионерски пътешествия

     В ранните дни не е имало пътища, така че Прем често следва реките в долините, за да проповядва Евангелието в планинските села. Той прекосява една река 16 пъти, за да достигне Chorka. Гръмотевичните бури в планините могат да превърнат тези невинни потоци в смъртонпсна стихия.

Други от неговите приключения са дори повече смъртноопасни. Преминавайки през горите, той се изкачва нагоре в дърветата, за да спи на 6 метра над земята – по високо отколкото могат да скачат тигрите. След мусонните дъждове реките стават непреодолими, и той остава три нощи в гората без храна. Твърде слаб, за да се катери по дърветата, той ляга да спи на земята.

"Бог ще ни предпази в името на Господ Исус," казва той пред индиец, който е заседнал заедно с него.

На сутринта те виждат отпечатъци от огромин тигрови лапи в калта,  около мястото, където са спали. Индиецът станал вярващ.

Грозни гонения

Вероятно най-голямата работа  на Прем е да  започне училище за обучение на младите хора. Първото училище, той започва в Лазимпат, част на Катманду. Със средства, изпратени от „Християнска помощ”, Прем построява триетажна сграда, събира преподаватели, и започва да преподава на 250 деца.

Но някои от чужди "мисионери", които са подписали споразумение с правителството, че няма да евангелизират или разсаждат църкви, завиждат на смелостта и успехите на Прем и негодуват за това, че непалските вярващи не ходят при тях. Един от тях тайно пише донос до полицията, че Прем е терорист.

Без предупреждение, през 1972 г. полицията нахлува в училището, убива един учител, и пребива другите. Прем е хвърлен в затвора, учителите побягват, децата се  разпръсват.

Присъдата на Прем   20.000 дни - 54 години.

Боб Финли научава за това и го посещава в затвора през 1973 година.  По-късно  Прем научава, че може да бъде освободен, ако   плати откуп от 20 хиляди рупии -  по 1 рупия на ден, това е еквивалента на $ 2000. Той праща писмо, скрито от   вътрешната страна на роклята на малко момиченце, чиято майка е затворена с Прем.

Посланието е предадено Боб Финли. Той го споделя с група от вярващи в Харисбърг, Пенсилвания, и те събрат сумата. Парите се внасят контрабандно в Непал от две тийнейджърки и са занесени в затвора. Откупът е платен и Прем най-накрая излиза на свобода.

Обучение на поколенията

През 1980 г. Прем започва друго училище - този път във фермата си в област Сарлаи , на един ден път с автобус от Катманду.

Мисията „Християнска помощ” подкрепя начинанието. До 1984 г., 1000 ученици са обучени в  училището”Нов живот”. Повечето идват пеша от околните райони.

Около 300 деца са от планините, където няма училища. Те са настанени в общежития за момчета и момичета , които също са построени със средства, предоставени от „Християнска помощ”.

 

 През 1986 г. кралят на Непал награждава Прем с Медал на честта за хуманитарната и образователната му дейност - може би като акт на изкупление за преследването от 1972г.

Това може би е символ на постепенния обрат в отношението на Непал към християните. Въпреки, че все още е технически незаконна промяната на религията или спечелването на привърженици, християните в повечето области вече имат конституционната свобода, за да се покланят на своя Господ. В отговор на про-демократичното движение през 1990 г., са били освободени всички политически и религиозни затворници. Но местните преследване все още преобладава в селата с хиндуисти.

Въпреки това днес християните в Непал са повече от 700 000 души!

Днес тялото на Прем лежи в гроб до входа на училището ”Нов живот”, мълчалив свидетел на Възкресението в това хиндуистко кралство, но духът му е при Спасителя,  на когото  той обичаше да служи!!!!.

 



Тагове:   непал,   Апостол,   Прадхан,   прем,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: otrudeni
Категория: Други
Прочетен: 318857
Постинги: 80
Коментари: 78
Гласове: 116
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031