22 топ забележителности в Непал

Pin
Send
Share
Send

По-голямата част от територията на Федерална демократична република Непал е заета от Хималаите - най-високата планинска система на Земята. Но тук идват не само любителите на планинските изкачвания или други дейности. Непал е известен със своите духовни практики, така че всеки, който търси просветление или думи за раздяла, се опитва да посети светите места на тази страна.

През пролетта и особено през есента планинските катерачи идват в Непал. Тук можете да направите писта с почти всяко ниво на трудност и най-смелите могат да се опитат да покорят най-високия връх на Земята.

Можете да се насладите на уникалната природа на тази страна в три национални парка, които изискват специални разрешителни. В допълнение към незабравими впечатления от Непал, те обикновено носят топли одеяла и дрехи от пашмина, различни керамични и кожени занаяти, непалски чай и сувенири.

Най-добрите хотели и хотели на достъпни цени.

от 500 рубли / ден

Какво да видите в Непал?

Най-интересните и красиви места, снимки и кратко описание.

Долината на Катманду

Едно от най-посещаваните и развити места в Непал е долината Катманду. Повече от 130 местни археологически обекта, някои от които датират от I век след Христа, привличат туристи от цял ​​свят. Има и няколко храмови комплекса, свещени за будистите и индусите.

Град Катманду

Катманду е най-големият град в Непал, неговата столица и културен център. Много храмове, тесни живописни улички, известни ступи, дворци и музеи - това не е пълен списък на атракциите на Катманду. А на север от Дворцовия площад има нов туристически център, където можете да нощувате, да хапнете или да получите достъп до интернет.

Лумбини

Известно непалско селище, където според легендата е роден Буда. Lumbini е място за поклонение и популярна туристическа дестинация в Непал. Този комплекс се състои от множество манастири, храмове и ступи, сред които основно място заема храмът на Мая Деви, който е в непосредствена близост до колоната на цар Ашока.

Древният град Патан (Lalitpur)

Едно от най-древните селища, което сега почти се слива със столицата на Непал. Центърът на Патан е площадът на храма Дурбар, където има около 10 храма, в които се почитат различни божества. Можете също да посетите будисткия манастир, в който са коронясани владетелите на Непал, а в Патан можете да си купите сувенири за всеки вкус или просто да посетите зоопарка.

Град Бхактапур

Древният град, разположен на изток от Катманду, е ценен от непалските туристи заради автентичния си вид и многобройните архитектурни паметници. Най-посещаваните места в Бхактапур са храмът Кришна, Кралският дворец, площад Таумадхи Толе, камбаната и храмът на богинята Таледжу. Любителите на организирани екскурзии трябва да посетят Националния художествен музей в Бхактапур.

Град Покхара

Третият по големина град в Непал. Местното живописно езеро Фева и красивата гледка към Хималаите правят този град популярна туристическа дестинация. Много планински туристически маршрути започват от Покхара, а любителите на комфортната почивка очакват квартал Lakeside, където можете да намерите хотел, ресторант или клуб за всеки вкус и бюджет.

Планински връх Чомолунгма (Еверест)

Визитната картичка на Непал е най-високият земен връх, който много алпинисти от цял ​​свят се опитват да покорят. Най-доброто време за изкачване на връх Еверест е пролетта и есента, а приблизителното време за подготовка отнема около 2 месеца и е доста скъпо. За тези, които не са готови да отделят много време и пари, са отворени лагерите Base (надморска височина 5300 m) и Advanced Base (надморска височина 6400 m).

Планинска верига Канченджунга

На границата на Индия и Непал се намира планинската верига Канченджунга, която се състои от 5 върха. Опити за „превземане” на върха на Канченджунга се правят от 1905 г., но едва през 1955 г. участниците в британската експедиция успяват. Изкачването по тази планинска верига е доста трудно и опасно, така че само опитни алпинисти могат да го направят.

Площад Дурбар (Катманду)

Едно от основните места в Катманду е площад Дурбар. Входът се заплаща, но билетът е валиден през целия ден. Общо има около 50 археологически обекта, а центърът на площада е дворецът Хануман-Дока, от високата кула на който се открива красива гледка към града. За съжаление много местни забележителности бяха силно повредени от земетресението през 1934 г.

Национален парк Анапурна

През 1986 г. Националният парк Анапурна е създаден за защита на планината със същото име. Основната цел на посещението на тези места е планинските изкачвания. В парка има няколко туристически пътеки, най-дългата от които се нарича пътека Анапурна. Също така в парка има свещени места на индусите и будистите, а изкачването на един от планинските върхове е забранено по религиозни причини.

Национален парк Читван

На 200 км от столицата се намира Националният парк Royal Chitwan, образуван в любимите ловни полета на непалските царе. От 1973 г. Читван е защитен от държавата и тук могат да се наблюдават диви животни в естественото им местообитание. В този национален парк туристите могат да отседнат в малки къщички, а екскурзии из територията се правят с джипове или слонове.

Национален парк Сагармата

От 1976 г. над 1000 km² от Хималаите е част от защитената зона на националния парк Sagarmatha. Известният връх Еверест се намира в границите на този парк. Има и няколко села, в които живеят хората от шерпите, които предоставят услугите на водачи и водачи за желаещите да завладеят Еверест. В Сагармата има няколко будистки манастира, най-известният от които е Тиангбоче.

Дарахара (кула Бхимсен)

През 19-ти век в централната част на Катманду са построени две 11-етажни кули Дарахара и Бхимзен, на които специални наблюдатели дежурят и подават сигнал, когато видят врага. След разрушаването на една от кулите през 1934 г. и двете имена преминават към оцелелата кула. От 2005 г. Дарахара е отворена за туристи, но земетресението през 2015 г. напълно унищожава тази структура.

Храмовият център Суаямбхунат

Един от най-почитаните будистки центрове се намира в едноименното село в покрайнините на столицата на Непал. 365 стъпала водят до хълма, на който е разположена централната будистка ступа Суамбунатха. Самата ступа е заобиколена от парк, а наблизо има няколко тибетски манастира. В околностите на хълма има и много маймуни.

Храмът Пашупатинат

Големият индуски комплекс Пашупатинат, разположен в източната част на Катманду, е изключително популярен сред туристите и много местни жители го посещават ежедневно. Тук се събират скитащи йоги, а отшелници живеят в пещери. Погребални церемонии се провеждат в голям двор на храма на западния бряг на реката, обикновено наблюдаван от туристи от източния бряг.

Манастир Копан

Будисткият манастир е основан през 1969 г., разположен в покрайнините на Катманду. Копан е отворен за всички. Това място е известно по целия свят със своите курсове по медитация. Те се преподават от опитни майстори на Lamrim средно веднъж на всеки няколко месеца. Тук можете също да получите индивидуални съвети от игумена на манастира.

Храмов център Боднат

Един от основните центрове на будизма в Непал е храмовият комплекс Боднат. В центъра на комплекса има голяма ступа под формата на пространствена мандала, а около нея има множество манастири от различни посоки и училища.Също така на територията на Боднат има магазини, сувенирни магазини и дори ресторанти.

Храмът Кумари-Гар (Храмът на богинята Кумари)

Живото индуистко божество Кумари - въплъщение на богинята Таледжу - има собствен храм, построен през 18 век. Богинята, живееща в триетажния дворец Кумари Гар е малко момиченце от кастата Шакя, което отговаря на специални критерии. Непалците често могат да се видят под прозорците на храма, в очакване Кумари да ги погледне.

Пещера Мечендра

Местните наричат ​​пещерата Мехендра „Домът на прилепите“, защото много от тези животни са намерили подслон тук. Много сталактити, украсяващи тази пещера, непалците изкуствено предават появата на индуския бог Шива. Осветлението в Мечендра не е много добро, така че туристите трябва да носят фенери тук.

Езеро Фева (Фева)

Необичайно живописното сладководно езеро Pheva се разлива в долината близо до Pokhara. При ясно време в чистите води на Фева може да се наблюдава отражението на върховете на планинската верига Анапурна. А в средата на езерото има остров, на който се намира храмът Бахари. За да посетите този религиозен паметник, трябва да предприемете разходка с лодка.

Пътеки в планините на Непал

Най-доброто време за туризъм в Хималаите е през есенните месеци. По това време в страната идват много туристи, които искат да направят трекинг изкачвания до непалските планински върхове. Най-популярни са доста трудните и скъпи маршрути до базовите лагери на Анапурна и Еверест.

Рафтинг в Непал

Сред другите забавления, рафтингът е доста популярен в Непал - рафтинг по планински реки на специални надуваеми лодки. Много хималайски реки са идеални за този спорт, което ви позволява да изберете маршрут с всякаква сложност на рафтинга. Така че, река Bhote Kosi се счита за един от най-добрите варианти, Trisuli е подходящ за непринуден семеен рафтинг, а подготвените спортисти със сигурност ще харесат река San Kosi.

Pin
Send
Share
Send

Избери Език: bg | ar | uk | da | de | el | en | es | et | fi | fr | hi | hr | hu | id | it | iw | ja | ko | lt | lv | ms | nl | no | cs | pt | ro | sk | sl | sr | sv | tr | th | pl | vi