Българинът в Непал: За Бога, не се втурвайте към изхода!

Разказът на Стоян Маринов, който с трите си деца преживя труса
Обновена: 28 апр 2015 14:33 | 28 апр 2015 10:20,
28
Българинът в Непал: За Бога, не се втурвайте към изхода!
Снимка: Facebook

За Бога, не се втурвайте към изхода! Това апелира от профила си във Facebook Стоян Маринов - българинът, който заедно с трите си деца преживя опустошителното земетресение в Непал.

"Всички роднини и приятели се надпреварват да ни съветват да се върнем час по-скоро на родна земя. Точно това прави тълпата! А тълпата тъпче, мачка и блъска! Друго няма да получите. Давате ли си сметка, че единственият бърз изход от региона е посредством 30-минутен полет в 15-местен витлов самолет? Който трябва да излети от 500-метрова наклонена писта, нацепена от земетресението и който после трябва да кацне на летището в Катманду, което между впрочем е доста зле оборудвано за условия като дъжд и мъгла.

За последните 48 часа има осъществени половин дузина полети, което прави 60-70 души. А колко още се трупат в ограничените хижи в Лукла? И спят по пейките на чайните, поради липса на свободни легла. А дори да приемем, че се доберете със зъби, нокти и повечко късмет до полет, дали в Катманду ви чакат с червен килим, хляб и сол? Там, където в момента горят огромни клади с мъртъвци", пише Стоян.

Мъжът е убеден, че остава в планината: "Това е жива планина и някои изпитват трудности да го проумеят! Тя е блага със смирените и гневна със наглите. Доставките на полуготови индийски спагети и Сникерс ще секнат от Катманду, но хората тук не чакат наготово - има картофи, зеле, яйца, какво е родила студената почва".

Българинът разказва, че в момента се намират във Фериче: "Населеното място се намира в широка долина с надморска височина 4200м. Това е с повече от 1000 м по-ниско от мястото на планинската трагедия в Базов лагер Еверест (5364 м). Тук днес грееше слънце, яковете пасяха спокойно, дребни розови цветенца са накацали навсякъде из тревата. Местоположението е стратегическо за планинските спасители, тъй като е благоприятно за кацане на хеликоптери - единственият моторизиран транспорт в целия регион.

През последните два дни оттук, на път за Базов лагер, прелетяха поне 50 пъти, разнасяйки странна комбинация от багаж, пътници и трупове. По вътрешни данни (от екипажите на хеликоптерите) загиналите са над 20, до момента са извозени само 8. Има и много изчезнали. Имайки предвид спецификата на терена и температурите, шансовете да са между живите са ограничени. Чудесно е, че времето позволява полети все пак. Сутринта, на закуска, се оплакаха, че има заседнали облаци между Горак Шеп и Базов лагер.

Всички експедиции до връх Еверест се отменят и покрай нас се точат кервани якове с оцелял багаж и разочаровани катерачи на път към къщи. След гигантското свличане на хиляди тонове лед и скала, пътят между Базов лагер и Лагер 1, т.нар. Khumbu Icefall, не съществува. Катерачите, в капан на Лагер 1 ги извозват с хеликоптер до остатъците от Базов лагер. Пилотите не смеят да изгасят двигателите по време на престоя там, тъй като след това рискуват да си ходят пеша, а лагерът да се сдобие с още един паметник на човешката самонадеяност.

Повечето хижи във Фериче са пострадали от земетръса. Тук зидарията, особено на по-старите сгради, почти изцяло е заложена на добре оформени скални късове под формата на едностранно челосани каменни тухли, подредени в два реда, за да оформят двустранен равен зид. Бетонни пояси и шайби има само в хижите, строени преди по-малко от 5-6 години. Всички останали разчитат на доброто сцепление на късовете и на майсторлъка на зидарите. В момента има хижи с паднали ъгли, външни стени, подпокривни арки. Вече се работи по възстановяването - трудоемко, но неотложно - сезонът е в разгара си.

Нека не смесваме понятията - сезонът за катерачите на Еверест приключи рязко и трагично, но в региона има още много върхове за покоряване - Имджа Тсе (Island Peak), Ама Даблам и други красавци. Също така, едно сериозно перо на туристическата индустрия тук са т.нар. трекери, т.е. обикновени баир-будали като мен и децата.
Длъжен съм да разсея и още една заблуда - по пътя на логиката, щом в Катманду е толкова тежко положението, какъв ли е ужас горе, по чукарите...

За наш късмет, тук нещата са спокойни и под контрол. Спасителните операции кипят с пълна сила. Всички хижи, с изключение на геройски загиналите разбира се, функционират и обслужват хора. Има малка паника сред местните, повечето от които в момента спят на палатки", допълва Стоян Маринов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
21
 
! Отговори
turkish преди 8 години
Да,бих се обидил:)Добре,да кажем,че 10% от българите са като Стоян,което е самата истина иначе нямаше да има държава като България!Аз лично се опитвам винаги да общувам с хора като Стоян,но трудно се намират..
21
5
 
20
 
! Отговори
Bulgarian преди 8 години
До turkish Ти защо слагаш знаменател на всички българи? По същата логика мога да кажа, че си фанатизиран дивак от 18 век, който коли и изнасилва българи и други християнски народи, само заради етноса. Да, но ако не си такъв не би ли се обидил?
20
3
 
40
 
! Отговори
turkish преди 8 години
Този Стоян,само името му е българско,манталитетът му е съвсем различен.Евала му правя..Ашколсун,Стояне!-Все така:)
19
0
 
28
 
! Отговори
до Petar, NY преди 8 години
Изкачването може да струва и ~100 хил. долара, но ако си кашкавал и не си стъпвал в планината. Тогава наистина те издърпват до горе и те свалят. В тази цена влиза такса за изкачването, екипировка, шерпи, храна, и печалба. Но не за всички е така - опитни алпинисти могат да го направят за половината на споменатата сума. Така, че, има си и тако, и вако.Също поздравлявам Стоян за разумното решение и трезва преценка на ситуацията!
18
2
 
21
 
! Отговори
Petar, NY преди 8 години
Ако си в нормално здраве се подразбира че ще можеш да тренираш за искачването. Аз съм бил до 3300 метра и знам как влияе липсата на кислород и тн. Имах предвид, че това хората го правят от его. И отдавна не е толкова опасно колкото преди 20 години например. Идеята на тези искачвания е била психическа издръжливпст повече от колкото физическа. Като знаеш че е стандартизирано е по лесно. Всеки е със сателитен телефон, екипировка, пакетирана храна и тн. Жалко за хората които са загинали
17
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разгледах вчера профила на този човек, наистина е много добър, но и много самоуверен ,за да вземе и децата си. Поел е голям риск, дано се върнат живи и здрави.
16
0
 
22
 
! Отговори
bobo преди 8 години
До Petar, NYНямаш никаква идея колко хора са загина по-този маршут искачвате на еверест е взел 100-ци жертви.И само да добавя за долният ми коментар.Говоря ти да направиш поход от 4-5 дни да си носиш храна,вода и дрехи в самара..Топли дрехи и тн..
15
0
 
24
 
! Отговори
bobo преди 8 години
До Petar, NYМи мне е точно така.Такива огромни и тежки походи няма как да се направят без да си спортувал.Не е само здраве(Упоритост,сила в краката и ръцете и тн)Много хора подценяват планините и в много случай завършват зле,Разходи се по Пирин да видиш че не е само здраве
14
3
 
25
 
! Отговори
Petar, NY преди 8 години
Искачването *** Еверест отдавна е туристическа атракция кято струва 100-200 хиляди долара. Местните вървят и опъват стоманени въжета и белите след тях "искачват". Всеки с пари и в нормално здраве би го искачил. Всичко в името на човешката суета и алчност. Това земетресение няма нищо общо с това кой е смирен и кой не. Време е било да се наместят пак плочите на земята и няма да е за последен път.
13
0
 
45
 
! Отговори
bobo преди 8 години
До ИваТи коя си???? Че ще ти дава отчет от къде е събрал пари да иде там!Ти си мечтаеш за х5,други си мечтаем за Непал,Буркино фасо и тн .....Всеки сам решава как да си изхарчи парите...... Пример:Аз лсед 2 дни заминавам за Индия събирах 10 месеца пари да си збъдна мечтата.... Всеки си има мечти,и трябва много труд да ги постигне(честен труд)... И трябва да престанем да гледаме в другата паница... И да сме на принципа(Не е важно на мен да ми е добре,а на вуте да му зле
12
1
 
51
 
! Отговори
ради преди 8 години
до СтелаСтоян Маринов със сигурност не е с бюджет, какъвто Ива предполага - не участва в експедиция, а в трек - обичайно трекерите по Кхумбо достигат до южния базов лагер (впрочем общ за Еверест и Лхотце от тази страна). Има всякакви хора по трека - и претенциозни и скромни хора. Чудесно е, че е с децата си - нищо опасно няма да им се случи, планината и местните хора са страхотни, децата ще се сдобият с отличен опит и спомени. Цената - мнение 9 е коректно. Струва си, категорично!
11
2
 
71
 
! Отговори
me преди 8 години
Браво на Стоян, че е запазил самообладание в такъв критичен момент. Пожелавам успех на него и децата, да се завърнат живи и здрави и попили от духа на това прекрасно място. Прав е, планината е живо същество и човек трябва да подхожда смирено към нея. Пък каквото му е писано, му е писано.
10
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Притури се планината........
9
1
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За трекинг - ще влезеш в 2800лева - транспорта до Катманду през Истанбул (до Ист. с автобус) е 750 евро, после до Лукла е 325 долара и с по 20 долара/ден спиш и се храниш скромно по трека (примерно 15 дни).Ако обичаш планини, пътешествия и имаш време - не е непреодолим проблем. Особено ако работиш при ... Ива?
8
1
 
101
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Звучи ми като да е умно момче. Успех им желая!
7
4
 
71
 
! Отговори
Инж. преди 8 години
До Ива"Работим със софтуерна разработка..." Тази ти реплика показва, ясно и категорично две неща:1. Нищо не разбираш от каквато и да е инженерна работа.2. Много си простичко, бе Ивенце.
6
2
 
46
 
! Отговори
ради преди 8 години
Е, комерсиалните експедиции до Еверест са наистина от този порядък - около 70х. долара. Но това си е високопланински туризъм за егота, дето си вярват, че с кислороден апарат са голяма работа - нещо като набедения веган от миналата година. Уви, ако се прави спортно изкачване пак си е доста скъпо - логистиката до базов лагер се плаща, само разрешителното е 11хил.долара на човек, а сега задължават и наемането на местен - поне още 4-5хил. долара ...
5
1
 
143
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво, един българин, който да не мисли като овца!
4
2
 
69
 
! Отговори
Петър преди 8 години
До Ивацелия си ден пред компютъра като Вас, за да сме "нормални"?!! И какво ако ми харесва повече да съм на Бали, отколкото да работя по 12-14 часа на ден?!!
3
4
 
118
 
! Отговори
Петър преди 8 години
До ИваЗа едно изкачване се иска преди всичко копнеж и желание. Интересно ми е от къде извади цифрите 100-200 хиляди, че и сценарий как точно са изкарани!?? За всички, които непрекъснато плюят по алпинистите - разберете, че на земята има хора, които получават удоволствие от неща, които Вие никога няма да разберете. По същия начин, по който всеки от нас получава удоволствие от неща неразбираеми за другите. Просто света е различен и има всякакви хора. Трябва ли всички ние да прекарваме...