Непал – Информация за Туристи, Забележителности и Оферти за Почивка

Booking.com

Кога да посетим Непал
Пари и разходи за Непал
Дестинации в Непал

Непал – една необикновена и омагьосваща страна, застанала под покрива на света. Страна на изумително красиви пейзажи, безкрайни снегове, древни храмове и усмихнати хора. Наричат я още убежище на Боговете и това не е случайно – природата е дарила тази уникална земя с просторни запленяващи равнини, покрити с гъста джунгла и богат животински свят и осем от най-високите върхове на планетата, които просто ни карат да настръхваме.

Тук са магическите Хималаи и мечтаният връх Еверест, привличащи безброй смели алпинисти от различни кътчета на света. Непал е сред най-бедните страни по света, но въпреки това туристите, които идват тук, привлечени от изкушението да се впуснат в необикновени приключения, остават еднакво запленени не само от страната, но и от приятелското отношение и откритостта на местните хора.

Непал е удивително разнообразна страна, която действително предлага по нещо за всеки. Често само едно пътуване през тази необикновена страна се оказва недостатъчно. Първото нещо, което повечето туристи започват да правят след завръщането си, е да планират следващото авантюристично пътуване до земята под покрива на света.

Местоположение


Непал е разположен в Южна Азия на площ от 147 181 кв.км. На север страната граничи с Китай, а на изток, запад и юг е заобиколена от съседна Индия. Непал няма излаз на море, държавата е разположена в близост до Хималаите, а на границата й с Китай се намира най-високия връх в света – Еверест. Територията й се разделя на три физико-географски области: планинска, хълмиста и  теряйска, които се редуват от изток на запад, пресичани от големи реки. Природата е дарила Непал с осем от десетте най-високи планински върха в света.

Население


Населението на Непал е над 24 млн. души. Официалният език в страната е непалският, макар че други говорими езици още са маитхили, тару, боджпури, непалски баса, магарски, авади и други. Сред местните най-голямата етническа група са чхетрите, а други етноси включват планинските брамани, магари, тхару, таманги,невари, мюсюлман, ками и др. Основните религии, които се почитат в страната се будизмът и нидуизмът.

Национална кухня


Непалската кухня се приготва бързо и лесно. Местните ястия са здравословни и богати на хранителни качества. Широко се използват подправки като джинджифил, чесън, кориандър, черен пипер, кимион, чили, кантарион, синапено и топено масло. Едно от традиционните ястия се нарича „Dal Bhat” – съставено е основно от ориз и леща и се консумира по два пъти на ден. Между двете основни хранения неплаците обикновено хапват хляб, „чура” (вид ориз), „роти” (плосък хляб) или зеленчуци с къри. Други популярни ястия сред неплаците и чуждестранни туристи са „Gundrook-Dheedo” – ястие без захар, направено от пшеница, царевица и сушени зелени зеленчуци и наподобяващото на пица „Chatamari” – вид плосък хляб, приготвен от оризово брашно, към който се добавят месо, зеленчуци, яйца и захар. Едни от любимите напитки на непалците са „Thon”- светла бира от ферментирал ориз и „Aila” – домашно приготвен ликьор.

Визи


Българските граждани, които желаят да посетят Непал, е необходимо да притежават виза. За целта те трябва да притежават паспорт с валидност поне 6 месеца от датата на влизане в страната. Туристическите визи могат да бъдат издавани на летището при пристигане в страната, както и в някои от дипломатическите представителства на Непал в чужбина – страната има посолства в Индия, Белгия, Великобритания, Германия, Русия, Франция, Швейцария и др. Еднократната туристическа виза е валидна за срок от 2 месеца, а таксата е 30 щатски долара. От посолствата могат да се получат както еднократни, така и визи за повторно влизане. Транзитни визи за 48 часа се издават и на летището срещу предоставен самолетен билет

Контакти на Посолството на Кралство Непал, акредитирано в Република България:
Русия, Москва
Второй Неопалимовский пер. 14 / 7
тел.: ( 007 095 ) 244 02 15, 241 69 43
факс: ( 007 095 ) 244 00 00
e-mail: Nepal@ore.ru

Контакти на Посолството на Република България в Индия, акредитирано в Непал:
India, New Delhi 110 021, Embassy of the Republic of Bulgaria, 16-17
Chandragupta Marg, CHANAKYAPURI
tel.: ( 0091 11 ) 2611 55 51, 2611 55 49, 2611 55 50
fax: ( 0091 11 ) 2687 61 90
www.bulgariaembindia.com

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар